Vonde følelser er helt normalt! Hvordan bli kvitt usikkerheten
Er jeg normal, er dette normalt å gjøre, er ungene normale? Det er vel spørsmål mange stiller seg med jevne mellomrom, og utfordringen er nok at mange opplever seg som «unormale». Denne følelsen forsterkes nok i stor grad av sosiale medier, og av avisoverskrifter og programmer som selger inn hvordan du skal unngå stress, hvordan du skal bli lykkelig eller hvordan du skal håndtere en hverdag du har mest lyst til å løpe fra. Disse overskriftene gir et inntrykk av at sånn skal du ikke ha det, sånn skal du ikke føle det. Når du da sitter og har mest lyst på 14 dager i syden, borte fra mann og barn, ja da må det jo være noe galt?!
Som forelder har jeg stilt meg spørsmålet om «unormalitet» mange ganger!! Når barna ikke vil spise, våkner halve natta, har raserianfall som du bare kan drømme (rettelse, ha mareritt) om, ja da har jeg tenkt, dette kan jo umulig være normalt. Eller når jeg gråt, ikke bare de første tre dagene etter fødsel, men egentlig gjennom de første ukene. Ja, da lurte jeg på det samme. Var jeg deprimert? Var dette normalt? Bøkene sa jo at det skulle vare i bare tre dager.. Da meldte uroen seg, og forsterket de allerede vonde følelsene.
Du er like normal i og utenfor boksen
Mange har blitt så opptatt av å putte ting, hendelser og følelser innenfor denne «normal» boksen. Så fort vi er litt utenfor, så er det noe galt. Men er det det? Jeg er utdannet økonom, og lærte tidlig i utdannelsen om det som het normalfordeling. Det vil si at det meste er fordelt etter en graf. Det meste befinner seg rundt gjennomsnittet, i midten, men vi har også ytterpunktene. For meg har normalfordelingen blitt en god beskrivelse av livet. Noen ganger går det ut mot den ene siden, hvor de opplevelsene, tankene og følelsene som vi ikke er så glad i ligger. Det kan være sorg, ensomhet, stress, bekymringer. På motsatt side har du de store opplevelsene og følelsene; forelskelse, lykke, fullstendig indre ro og flyt. Mesteparten av tiden er det for øvrig hverdag, det går i sin vante dur, og det er vel der vi ofte ønsker å være. Ting flyter sånn noenlunde normalt, jobben er ok og familieliv, overskudd og energi er som det skal.
Vi trenger motstridende følelser
Hva hadde det ene vært, uten det andre? Vi trenger bekymringer, stress og sorg, for å kunne føle på kjærlighet, flyt og lykke. Det er en naturlig del av livet, det kommer med opp og nedturer, og det er også det som gjør det så verdt å leve. Spørsmålet er bare hvordan du forholder deg til dette. Vil du bort fra alt som ikke er så godt, tenker at det ikke er som det skal, at det er noe galt med deg? Har du en forståelse av verden som sier at man bare skal ha det bra, hvis ikke er det deg det er noe galt med? Ja, da forsterker du bare disse følelsene, og blir i de enda lengre. De fleste av oss vil ha flest hverdager og færrest mulig dårlige dager, det er helt naturlig, men livet er fylt av begge deler. Hvis du i stedet kan se at, hei, nå er det litt krevende tider, ting er litt kjipt, men ha tillit til deg selv, da vil du flyte mer med, og ting vil naturlig gå seg til fordi det vil fylles på med noe nytt! Stol på den indre stemmen din, stol på det som virker riktig for deg. En annen ting som har vært veldig verdifullt for meg er å tenke at; dersom jeg tenker dette, da tenker nok noen andre det også- ergo, jeg er egentlig ganske normal, og det jeg føler er veldig normalt.
Noen ganger blir det for mye stress, bekymringer, angst og uro- da må vi søke hjelp, det skal ikke være sånn. Men ofte vil disse følelsene og opplevelsene gå over hvis vi godtar dem, og lar dem være. De er jo bare tanker, og du skaper stort sett det meste av det selv, helt på egen hånd. Da er det ikke lengre så skummelt, er det vel?
Jeg kan hjelpe deg til å sortere tanker og akseptere følelser gjennom coaching samtaler i Oslo, Drammen, Asker eller Bærum. Har du dårlig tid til å møtes face to face kan vi også ta coaching online på Zoom.